Absurdisme

Cînd eram tînără, acum foarte mult timp, și chiar și acum cîțiva ani, cînd nu mai eram așa de tînără, mi se părea că proza fantastică e cam degeaba. Dacă ai ceva de zis, spune, dacă nu, nu. Hm, am impresia c-am mai zis asta și nu neapărat despre proza fantastică – probabil e o trăsătură genetică de-a mea.

 

De exemplu, am zis asta cînd am citit povestirile Murielei Spark. Și apoi The Driver’s Seat despre care inițial am zis „bună idee, dar de ce absurdismul?”, pe cînd acum zic „hm, cre’ că era și mai bună dacă era ceva mai absurdă”. Cred c-ar trebui să-i recitesc povestirile.

 

Apropo, programa școlară nu se pune, dar fiindcă tot suntem aici și mi-a picat și la bac, Vasile Voiculescu e mai bun decît Mircea Eliade. Ca scriitor, zic, că la absurdism nu știu fiindcă nu mai țin minte povestirile lor (dar mai cu seamă nu mai țin minte Eliade. Probabil mi se autoprotejează creierul).

 

De asemenea, îmi amintesc c-am citit, dar nu-mi amintesc cine cînd unde, că cică unii dintre Monty Pythons erau mai absurdiști decît alții dintre Monty Pythons (poate e din memoriile lui Alan Bennett. Sau ale lui Stephen Fry) – de exemplu unul zicea „să vină fugind de pe dealul ăsta (deci îmi tot corecta uindăusul în acesta, a trebuit să mă chinui un pic să scriu ăsta – pe al doilea l-am copiat și lipit, nu mai am energie să lupt contra tehnologiei de vîrf. Bine că nu-mi corectează și î-urile din i că m-aș îmbolnăvi cu nervii) 100 de Ioane d’Arc”. Și unul dintre cei mai prozaici zicea „da’ de ce”? Și cel mai absurdist zicea „Num’așa. Ce, trebuie un motiv?!”

 

Ei bine, acum mă uit la seriale britanice de comedie și îmbrățișez cu căldură absurditatea. De exemplu, în Green Wing personajul meu preferat e Sue White (Vio, dacă sună familiar, e glaswegiană). De asemenea, Spaced.

 

Oare asta e bine sau e rău? Mă ramolesc sau mă rafinez? Poate viața ar fi mai interesantă dacă aș lua-o pe o pantă absurdă la lucru. Cu siguranță ședințele ar fi mai puțin soporifice. Și și așa tot ce aud în frumoasa firmă e că trebuie să fiu mai vizibilă și mai vocală. Oh, aș fi vizibilă… Și memorabilă!

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Absurdisme

 1. Ema Cojocaru zice:

  Ha, ce chestie, ți-am citit ultimele postări pe telefon, iar acolo intră publicitate, în caz că nu știai. Sau poate că pe laptop n-apare din cauză de AdBlock or smth. Ia zi, câți bani scoți din reclamele astea? 😀
  Și ce voiam să zic: vaai, dar fantasticul este una dintre cele mai mișto chestii pe lumea asta! Pentru mine, cel puțin. Și umorul absurd. Cu poveștile absurde nu-s foarte sigură că mă împac, depinde cum sunt scrise.
  Hihi, sper să pregătești o reprezentație absurdă când ne-om vedea data viitoare. 😀

  • doarleguma zice:

   Cu reclamele e taman invers. Nu primesc nimic, trebuie să dau eu bani dacă vreau blog fără reclame. 😀

   Sper totuși să nu înnebunesc într-atîta încît să devin absurdă și cu prietenii. 😛

 2. vio zice:

  brauzeru meu a greșit și am rămas logată, ole. ar fi tragic dacă nu, că habar nu am ce parolă am. da mă rog.
  deci legu și mie îmi face niște hențuri internet exploreru exact cum zici tu, de alfel crecă am scris pe bloc la mine asta, în loc de ăsta, acesta, nu tu sînt, sunt, nene, la fel cu particularisme ca acuma, unde îmi tăia dușmănos a de la final. mphiii. da crom este mai cooperant și nu se bagă în sufletu meu cu sugestii de limba română. nu îmi ține minte parola pe gugăl la comentat pe propriul bloc, da asta e alta chestiune. 😀
  a, voiam să zic căci dacă sînt logată nu văd reclamele și văd reclamele dacă sînt dezlegată ăăă am vrut să zic delogată. sau nelogată.

  alfel, iar mă minunez de ce nu citisem postu ăsta, trebuie căci a intervenit ceva, că îmi aminteam începutu, da s-a rupt filmu pînă să văd că mi-ai menționat chiar și minunatul nume.

  finalu este fuarte hlizibil. ia mai scrie pliz și porfavor. 😀

  • doarleguma zice:

   Hihi, pînă l-ai citit ai uitat de accentul din Glasgow deci degeaba te uiți la Sue White. 🙂

   Dar ce, ai altă parolă pentru comentarii decît pentru blog? E așa complicat blogspotul?

 3. doarleguma zice:

  Iată, pentru posteritate, unde se pot vedea sitcomurile britanice pe iutiub: https://www.youtube.com/user/DeadParrotA3M

 4. vio zice:

  am aceeași parolă, avcorsz. da gugle știe clar cînd vreau să scriu un post nou și mă lasă din crom și știe de asemenea cînd vreau să comentez și atunci nu se lasă și tot atunci căci mi-am învățat lecția mă duc și comentez pe blocu propriu repet din internet ecsploră, ăla snob cu acesta sunt etc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s