O preocupare culturală

Anul acesta, pentru prima oară și întîiași dată, am obîsî la marx end spensăr vinul de porto (parcă așa era traducerea, nu?).

 

Asta mi-a amintit de toate romanele englezești de secol al XIX-lea (și nu numai, probabil și acum mai au obiceiul ăsta – băi, deci internet explorărul ăsta mă-nervează: de cîte ori tastez ăsta îmi corectează automată în acesta, mama lui! – ciudat) care-l menționau ca un păhărel de băut înainte de cină (oare e acelați lucru cu șeri? că nuș dacă am nervi să mai încerc și șeri. Sau șeri era înainte de cină și porto după? Pff, și numa’ acu’ cîteva luni am citit o carte de Angela Thirkell în care personajele beau ceva, dar cine mai știe ce, înainte de cină).

 

Intenția mea inițială a fost să-l evit ca pe ciumă căci cine vrea să bea un vin scîrbos de dulce?!, dar un coleg mi-a spus că ideea cu vinul acesta e să fie mai alcoolic, nu neapărat mai dulce. Și, afectată de orbul găinilor, m-am dus la magazin, m-au uitat la sticlă, n-am văzut nici o indicație de dulceață și l-am luat acasă în scopuri cultural-educative.

 

Ei bine, era dulce. Nefiresc de dulce. Groaznic de dulce. Dar cumva chimic, nu licoros. M-am uitat în cele din urmă cu atenție la sticlă și am văzut că într-adevăr scria pe el că-i dulce. De asemenea, alcoolul în plus nu se prea justifică – 20%. Dar, interesant!, era și o indicație de porționare: 50 ml pe pahar (deci un șot?!). E bine cu sugestia asta de a bea numai două cincimi de pahar normal, că altfel cred c-ar da lumea în hepatită (A).

 

Deci nu recomand.

 

Sper, totuși, ca data viitoare cînd dau de porto în cărți să-mi amintesc de diferența față de șeri (noa bine, am gugălit – șeri e vin alb și, teoretic, sec?!, dar cică e tot vin de desert. Și atunci de ce-l beau oamenii din cărți înainte de cină?! De asemenea, amîndouă cică-s întărite, dar șeri are numai vreo 12% și atunci cîte avea înainte de întărire?! A trebuit să gugălesc și fortifierea să văd dacă nu-nseamnă altceva decît indică bunul simț, dar cică nu. Șeri sfidează bunul simț, nu fortifierea).

 

Ei bine.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s