Ce-am mai pățit azi

(adică ieri, căci, iată, sări de miezul nopții)

 

În uichend am pornit cu determinare și mult curaj spre librăria cu cărți în limbi străineze să caut cartea aia cu amica genială – în italiană, de unde și curajul. Intenționam s-o răsfoiesc să văd dacă mi se pare c-o pot citi, la o adică (dacă nu-s toate dialogurile în dialect, adică – hihi, napolitană. Sau dacă n-are ceva sleng ciudat). Deși am fost la fel de tenace ca Ana lui Manole (mă rog, aproape, am pus piciorul în prag la mersul pe jos), n-am reușit să ajung pentru că stația de metrou era închisă, iar tramvaiele deviate. Demonstrația proștilor.

 

Așa c-am încercat iar azi. Am ajuns din prima, n-a mai fost nevoie de anamanolisme, și am găsit și cartea, dar în engleză, nu-n italiană (librăria vieții n-avea secțiune de cărți în italiană, imaginați-vă!) și, SPOILER, e mare. Eu mă gîndeam la un două sute de pagini, ceva, dar nu.

 

Dacă tot n-am găsit-o pe aceea, m-am pus și m-am uitat la toate celelalte cărți, nu numai la cele vreo cinci în italiană, ci și la cele multe, multe în engleză. Și ce-am găsit eu? Am găsit cartea cu cetatea femeilor a Christinei de Pizan (acuma i-adevărat că nu-i nici în limba ei, nici într-a mea, dar mai facem cîte-o excepție o dată la doi ani – sau poate chiar anual, că ce să facem altceva). Să vedem cînd oi și citi-o. Hm, tocmai m-am uitat pe gudridț și se pare că-s două și eu o am pe aia cu trei virtuți. Of, pun pariu că aialaltă-i mai faină.

 

De asemenea, pentru a nu fi o excursie total ratată din punctul de vedere al acumulării de cărți necitite în italiană, mi-am mai luat și Agostino a lui Alberto Moravia. Sînt curioasă cînd o să citesc prima mea carte în limba cu pricina.

 

Ciusi!

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Ce-am mai pățit azi

 1. Monica zice:

  Dumneata nu ai scapare! Vei cumpara si mai ales citi carti toata viata! Pe o insula pustie de vei ajunge, tot vei gasi barca-librarie si o vei goli!

  Eu am inceput, pe cand eram doar la nivelul A2, cu carti traduse in italiana. Autori japonezi. Propozitii simple. A mers ca uns.

  • doarleguma zice:

   Eu am citit vreo două povestiri de Malaparte. Propozițiile n-au fost foarte simple și mi s-ar părea cam mult să citesc 200 de pagini în genul ăla. Dar ar trebui să mă uit prin cărțile pe care le am, poate nu-s chiar așa elaborate. 😀

   Autori japonezi, adică HM? Pfui, dar cărțile lui sînt lungi!

   • Monica zice:

    Banana Yashimoto, de exemplu, daca nu. HM o fi avand carti lungi dar propozitiile, structura lor adicatelea, nu e complicata. la traducere se mai pierde. par abecedar:)

 2. roșu vertical zice:

  Ca una care a citit Ferrante (primele doua volume) in engleza, si ca una care sint foarte circotasa la traduceri, iti garantez ca sint foarte bune. Dar daca vrei sa citesti in italiana, nu ma bag, iata ca si eu am inceput in spaniola, deci te sustin!

  Si eu am pus cartea Christinei pe lista de citit, bineinteles ca eu habar nu aveam cine e doamna, dar a scris Mihaela Ursa asa de frumos despre ea (editia bilingva de la Polirom), ca mi-a facut pofta. Din pacate, cind am fost in patria muma am uitat complet de ea, asa ca mai astept.

  • doarleguma zice:

   Mulțumesc, Roșu Vertical, pentru susținere. 🙂

   Cred că-n Ro a fost tradusă prima carte – utopia, pe cînd eu o am pe a doua – cea cu cele trei virtuți. O s-o vreau și pe cea din Ro. 😀

   Dacă vrei cu adevărat, poți comanda cartea de pe libhumanitas; eu mi-am luat Trilogia gemenilor toamna trecută și livrarea in CZ a fost 5 lei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s