Cu de toate

Am citit azi (pe smartwoman, că mi-am amintit că există și că mai obișnuiam să citesc pe acolo niște articole și comentarii de factură umană, să nu zic mai mult, plus că erau și niște articole cu parfumuri care-mi alimentau ideea vagă cum că odată și odată ar trebui să-mi încord puterile psihice să găsesc parfumul vieții mele. Că mie-mi place să citesc uneori articole și comentarii de factură umană ca să am de ce să mă indignez că uite dom’le!) în felul următor și citez cu ghilimenle, o să fac chiar acum efortul de-a le obține: „În zilele comunismului femeia era tovaraşa bărbatului, mai mult ajutor sau egal în activităţile zilnice decât jumătatea complementară”.

Dar de ce complementară? Adică dacă eu sînt deșteaptă, jumătatea mea e un prost? Dar eu nu vreau un prost. Plus că autorul sau autoarea (avînd în vedere faptul că articolul s-a concentrat pe bărbați, bănuiesc că l-a scris o debusolată) scria că bărbații sînt (sau trebuie să fie) raționali și nu mai știu ce, dar oricum, chestii pozitive. Păi și atunci femeile?! Ele trebuie să fie iraționale și alte chestii negative? Chel tristes (sper c-am scris bine, Vio, că nu mă pricep la franceză)!

Dar totuși articolul ăsta a aruncat o altă lumină asupra unei insulte pe care am primit-o acum vreun an. Mi s-a spus că nu sunt foarte feminină, ceea ce la momentul respectiv m-a complexat destul de puternic căci eram și mai grasă ca acum, plus că am spate lat și umeri largi, atribute într-adevăr (mersi, Vio!) nu prea asociate cu feminitatea (mai ales nu cu aia grasă, cînd sînt slabă arată bine umerii largi. Doar că nu se știe dacă voi mai fi slabă vreodată). Atunci mi s-a părut un pic ciudat, că nu era cazul ca persoana respectivă să se lege de aspectul fizic al altora (căci pe același sistem puteam zice și eu că nu-i foarte masculin, că-i scund și neatletic). Dar misterul s-a elucidat! Mi-am amintit că respectivul mi-a mai spus, cu altă ocazie, că gîndesc ca un bărbat, și anume rațional. Iată un prilej unde se poate folosi cratima, căci nu cred că maică-sa o fi vreun geniu dacă l-a educat așa.

Nu prea m-am izbit de aspectul acesta pînă acum (sau n-am observat, că eu sînt suficient de căscată să nu văd nimic), dar de ce trebuie să fie femeile proaste și iraționale ca să fie feminine? Uau, am scris o postare feministă.

Comentariile la articolul de mai sus vorbeau despre cravate, ceea ce mi se pare logic. Și mi-am amintit despre cum, observînd eu acum cîțiva ani ce varietate de cravate total ridicole există pe lume, am vrut să am un prieten care poartă des costum ca să-l oblig să poarte din cînd în cînd, și anume cînd îi e lumea mai dragă, o cravată roz cu picățele lila sau ceva de genul. Nu mi s-a oferit oportunitatea de a avea așa prieten, că de unde să iei un om normal care să poarte cravate de obicei?!, ăsta e domeniul agenților de asigurări și al martorilor mormonilor (apropo, acum ceva vreme tot îmi sugera iutiub să mă uit la videoclipuri cu mormoni – gen sînt mamă, sînt artistă, sînt motociclistă și sînt mormoană – de m-am complexat rău de tot și m-am întrebat de ce eu? Par eu mai mormonosensibilă decît alții? Că și martorii lui Iehova mă opreau în Ro pe stradă să-mi dea revista lor de spalat pe creieri. Oare par religioasă? Sau în derivă? Sau pur și simplu proastă? În Ro m-a oprit o dată pe stradă o mormoancă americană care vorbea româna fluent, dar cu accent foarte american și m-a invitat la o întîlnire mormonească și mi-a zis că primesc biblia mormoană pe gratis. Am vrut cartea să vă și eu ce scrie în ea, dar mi-a fost lene să merg, plus că n-am citit nici biblia normală, deci n-aș fi putut face comparații. Dar acuma mă gîndesc că nu strică poate să fii megareligios dacă așa reușești să înveți limbi străine. Pe de altă parte am văzut – nu mai știu cu ce ocazie, poate iutiub încerca la momentul respectiv să mă vindece de religie, după ce inițial mi-a băgat-o pe gît – filmulețe cu „creștini” care s-au lăsat de religie și păreau foarte marcați. Poate calea mediocrității în credință și-n limbi străine e mai sigură).

Observ c-am acoperit o arie largă de subiecte, pricepe fiecare ce poate, că eu prea coerentă n-am fost. Adică ba nu!, am fost coerentă. Păi ce?!

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

44 de răspunsuri la Cu de toate

 1. vio zice:

  chel tristes e mai mult ca perfect. inceputul mi s-a parut cam dificil, de la mormoni incoace m-am hlizit deosebit.
  mormonosensibila hahahahahahah!!

 2. vera zice:

  Mda. Mormonosensibila mi s-a parut si mie foarte reushit. Io nu stiu ce e aia smartwoman (am vazut cindva, ceva, da nu-mi mai amintesc ce si unde), da daca zice ce zici tu ca zice, sint niste timpite/zi.
  Ideal ar fi ca toti sa fim ratzionali, sau macar in chestiile serioase – da fiecare cum poate, dupa imprejurari, educatzie, naturel si alte elemente influentzante. Virsta e si ea major importanta – eu, cind aveam 17-20 de ani ii chiar cam dispretzuiam pe oamenii ratzionali, ca eram profund sentimentaloida si ziceam ca ‘n-au inima’. Deh, greshalele tineretzelor.

  Leguminoasa – e drept ca ai fost cam haotica, mie oricum mi-ai zburatacit bruma de ratziune care mi-a mai ramas dupa ce am primit lista de chestii de dus la familie, la Ljubljana (vio si Monica sint obishnuite, au trecut cu mine prin diverse crize, dintre care cea de un epic galactic a fost cind am dus bors si hushte). Lista de acuma e de un epic universal, ne rezumam doar la planeta Terra. Pentru amuzamentul general si ca sa imi merit si eu compatimirea ta, cum ai primit-o si tu pe a mea in chestiunea verii neturistate, iaca:
  – marar si leustean in cantitate (deci cumpara, spala, scurge, taie si pune cu sare in borcane etanshe, apoi infofoleshte-le in haine si roaga-te la fortzele divine sa nu se sparga in geamantan, cind el e aruncat cu ura de baietzii de la incarcat/descarcat avionul!);
  – spirt medicinal (partea cu infofolit si rugaciune idema ca la leushtean);
  – pufuletzi TONE, dintre care unii simpli si altzii mai scumpi, caci au inauntru si ‘surprize’ (jucarioare chinezesti de plastic, cel mai ades minabile)
  – crema cu galbenele
  – rev

 3. vera zice:

  (Cind scriu mai mult, nu ma mai lasa. Continuare, deci, aici).
  – revista cu Peppa Pig pe septembrie (o VIP pt. piticutze)
  – schite de Caragiale, da nu oricare, editia de cind era N la scoala, ca numai aia ii e ei draga. Habar nu am unde este, o sa imi petrec ore din viatza, zile, saptamini ca sa o caut si avionul pleaca in citeva zile
  – CELOFAN, care nu se gaseste nicaieri, da unii oameni, fiindca au crescut cu el in casa in Romania, considera ca aici TREBUIE sa fie

  Deci, oi avea si io loc de 2 perechi de budigai si o camashutza de noapte, iar de imbracat – cu ce ma duc pe mine, care o sa spal seara si o sa usuc noaptea pe calorifer, ca sa am haine curate a dooa zi dimineatza.
  Cam asha.

  • doarleguma zice:

   Vai, Vera, dar ce călătorie palpitantă o să ai! Celofanul nu se poate înlocui cu folie? 

   În privinţa hainelor trebuie să negociezi dinainte: bine, tu duci toate alea, dar ei îţi cumpără o garderobă nouă pentru durata vizitei?

   ________________________________

 4. vera zice:

  Celofanul NU se poate inlocui cu folie, am avut deja discutzia cu folia, nu mai folosi folie de aluminiu la nimic si nici vase din aluminiu, deodorant cu aluminiu sau alte cosmetice cu aluminiu. E FOARTE periculos pt. sanatate. Iat folie de aluminiu se gaseste peste tot, si in Burkina Fasso, sint sigura. Uite aici ( http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/concerned-about-aluminum-dangers/ ), foarte pe scurt, intr-o lectura ushoara, ca e seara si esti obosita, o trecere in revista a principalelor chestii. esti fata desteapta, cu stiintza de carte si computer, daca vrei sa te informezi suplimentar, stii cum!

  Mda, asta cu hainele nu e rea, meditez.

 5. vio zice:

  vai, Vera ca-ntr-un bazm Cenuşăreasa, parcă ea nu prea avea multe bulendre or aşa-m inspiră mie titlul! :))
  Vera, este borcane de plastic, neamurile mele or venit cu varza murată de la .ro în valize în 15 pungi şi la urmă în borcan de plastic. de fapt au cărat cam toate ingredientele pentru sarmale şi cozonac. mai puţin făina, parcă. na, ceapa am mai cumpărat eu. şi oo. 🙂 deci „cuvîntu cheie” e borcanu de plastiq.
  spirt medicinal am primit de acasă, mai nou este la greu la PET, deci tot aşa, în x pungi şi mult noroc. mai mult nuj să ajut. la folie din aia stransparentă m-am gîndit şi eo, dar nu, nu e ceolofan.
  Slovenia face murături or la ce trebie ceolofan? 🙂

  ce mai faci, tu, Legu, pui murături? :)))

 6. vera zice:

  legu si vio – va raspund deodata, ca chestiile se intretaie.
  Cum vedetzi clar, noi sintem o familie foarte ecologistica, si foarte atentzi la chestiunile de sanatate. Mult mai mult decit majoritatea concetatenilor nostri, fie ei in Romanica sau in Slovenica. (Partea americana a familiei nu e ca noi, fetele!).
  Deci: folia de plastic e de plastic. NIMIC ce e de plastic, mai ales in contact cu alimentele, nu este binevazut/folosit in familia mea. Celofanul nu e la fel de din plasticu ala.
  Idem pt. borcane. Ele tre sa fie din sticla, de plastic nu putem.
  N face niste gemuri si niste chestii in borcane, dar mai foloseste celofanul si in loc de folie de plastic/aluminiu. Deci ii trebe cantitate mare de celofan.
  Ah, si am uitat sa pun pe lista: pungi de hirtie. D’alea maro, cele mai banale, de erau si pe vremuri. Habar nu avetzi ce greu e, ca nu se gasesc de cumparat la magazin.

  vio – alcool medicinal in cutie nu am vazut, nu stiu ce e la voi, la Iasi. Sau la tzara. Ma uit, dar nu prea trag sperantza. E riscant cu spartul, dar macar e mai ushor la greutate. Merci.

  • doarleguma zice:

   Serios, celofanul e mai puțin plastic decît folia? Pungi de hîrtie poate se găsesc pe net.   Vera, confirm ce zice Vio – am văzut și la maică-mea spirt în sticlă de plastic. E adevărat că provincia e mai la țară, dar trebuie să găsești și-n București. 🙂

   ________________________________

 7. vera zice:

  Folia de plastic e din plastic (material plastic, produse de sinteza).
  Celofanul e din substabte naturale (celuloza, basically). http://ro.wikipedia.org/wiki/Celofan

  • vio zice:

   pungi ai putea să produci de la o brutărie ceva, unde-i faci oqi galeşi vînzătorului. aici sînt destule de unde-ţi poţi lua singur punga, aş lua din grejală mai multe. sau selgros smth, dacă mai egzistă. că şi brutarii tre să facă rost de ele de undeva, nu crecă taie felii supţiri din vreun carton şi le confecţionează la ei în sufragerie după terminarea programului.

   sînt f curiuasă une găsej ceolofan! să ne zici!

 8. vera zice:

  Bai, vio, au ce crezi tu despre mine? String pungi de hirtie, exact prin procedeul amintit de tine (nu oqiul galesh, ci luatul unui mic snopushor, de fiecare data), de vreo 6 luni de zile, am deja un mormanel multumitor.
  Sint foarte multumita ca stau calare pe Internet, dupa ce tocmai am dat telefon sa ma derobez de la viata sociala pe care trebuia s-o dezvolt asta seara, desi fac chestia asta atit de des in ultima vreme, ca n-o sa ma mai invite nimeni, nicaieri. Imi caut niste filme pt. asta seara si petrec un moment linistit si relaxant, in loc sa fac frumos in public si sa maninc si sa fumez prea mult, nu?

  Tz zic sincer, nu imi fac mari sperantze sa gasesc celofan, nu o sa tirshii acu chiar tot Bucurestiul, chiar daca stiu ca nu e chiar un capritz, dar e un semicapritz. Da daca gasesc, tz zic, sigur. Mama ta face gemuri si muraturi? Daca da, ce le pune? Banuiesc ca capace cu filet, care senshurubeaza.

 9. Monica zice:

  Va salut din vizita la prietena cu bebe care mi- a varsat pe bluza de marinel. Sunt racita. Pe aeroport mi- am luat dupa fix 10 ani parfum: dkny meringue bla bla. Miros a prajitura. Legu: un alt gand la gand: la stoccolma la hotel in sertarul noptierei aveam Biblia si Cartea Mormonilor. Ce zici ca am vrut sa citesc si am adormit? Era de frig. Majusculele sunt optionale, atata timp cat respect cele sfinte, nu?

  Vera, i- am adus prietenei mele crema de galbenele, desigur. Drum bun!

 10. vio zice:

  da poate Monica nu e mormonosensibilă, ca tine :LOL:

 11. hai sa ma bag si io ca musca in postare, ca n-am apucat sa citesc comentariile. o sa ma leg de faza aia cu nu esti feminina. suroarilor, aveam io fo 18 anisori, gen (sic!) si la un party cu roacari se trezeste un amic d-al meu (mbine, cu juma de cap mai scund ca mine si pirpiriu) sa imi spuna uau ce brand mare ai. adica vezi duamni, ce maini groase am io sus. asa, groase comparativ cu cine, bai broasca subdezvoltata care n-ai facut un pic de sport la viata ta? (asta povestesc acuma bland, ce a fost pe vremuri la gura mea nu pot reproduce. mno, intre timp sunt si io o duamna). aprecierile astea peiorative, venite mai ales de la oameni care nu-s supermodele (si care adica si de-ar fi, tacerea e de haur, eh) ma deranjeaza acut si reactionez fix cu aruncarea noroiului imputit inapoi in curtea miselului. huo. motto-ul zilei: cine esti tu, ineptule, sa imi judeci mie aspectul fizic. grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.

 12. vera zice:

  Vienelle/Hapsi – ai absoluta dreptate. Si chiar si daca ar fi fotomodele. Ce, e meritul lor? Gasesc ca cineva care face asa ceva trebuie pedepsit pe loc si FERM.

  Io aveam o prietena, Dana, maritata cu Vlad. Intre timp, s-au desvortzat, ca na! Si ea – cind si noi, ca fetele cu cafelele si taclalele – imi povesteste ca sotzul dumisale a intrebat-o, in ziua precedenta, cind mai are ea de gind sa se depileze, ‘ca tzi-a dat Seegras-ul pe picioare’. In sine, sa spui asa ceva e mitocania fara frontiere, dar sa alegi sa spui in felul ASTA, mi s-a parut absolut insuportabil. Io i-am zis sa-l lase si ea a zis ca sint nebuna si perfectzionista (mda! si?), si atunci io i-am spus sa ii zica sa nu mai poarte pantaloni scurtzi in casa, ca pe ea o scirbeste vederea varicelor lui (care varicele erau adevarate si dezagreabil vizibile). Ceea ce ea a si facut si omul a primit o lectzie. Care nu prea cred ca i-a folosit major, data fiind evolutzia ulterioara, dar Dana mi-a spus ca merita sa ii vad mutra (=a lui), cind a auzit acel comentariu de la nevasta-sa. SHOCK! Cu aerul ca, pina atunci, el a crezut ca e perfectziunea intruchipata si culmea rafinamentului biologic al naturii.

 13. vio zice:

  na căci m-aţ provocat să-mi amintex ce nu voiam să reţinesc niceodată, anume hatecommenturile vizavi de o jună tenismenă (Marion Bartoli) care a cîştigat de curînd Uinblendonu (cred) care nu este super modelă şi lumea (!) s-a îngrămădit să scrie mai ales pe tuităr, după ce fata a cîştigat, „nu meriţi nici măcar să fii violată, urîto”, chestie care mă face să-mi fie ruşine că io-s om şi şi ăia este.

 14. vera zice:

  Stiu epizodu. Si atunci si acum, I hope against hope (ca stitzi cum sint fetele si ce mesaje primesc ele CONSTANT din partea INTREGII societatzi despre cum trebuie sa arate), ca tipa e destul de tare sa nu puna la inima si mai ales sa nu porneasca un razboi pe tema, raspunzind in vreun fel acelor animale.

 15. vio zice:

  Vera,
  le-o răspuns atunci şi foarte mişto, din cîte-mi amintesc.
  „Have I dreamt about having a model contract? No, sorry,” she said. „But have I dreamt about winning Wimbledon? Yes, absolutely.”
  Din păcate pentru cariera ei sportivă, s-o retras din tenis, da’ nelegat de dobitocii de pe net. (zice wiki)

 16. vera zice:

  vio – ha! nu stiam, nu am facut follow-up. Da, bravo ei, fata desteapta.
  Eu nu sint foarte populara cu opinia mea in chestiune, pentru ca totdeauna sustzin ca nu sint numai barbatzii de vina si ca femeile au o mare parte de culpa. Dar, in afara de faptul ca baietzii sint, deseori, prost crescutzi de propriile lor mame, mai sint si iubitele, partenerele de viatza si sotziile de vina – de ce le permitzi, domne? De ce acceptzi sa fii victima? S.a.m.d.

  • Vera, count me in! si eu spun toate lucrurile astea. nu mai imi iese din cap un prieten din gasca din adolescenta pe care noi l-am pus sa spele vasele la un reunion cu junimea, iar ma-sa a sarit in sus o mie de metri, vai cum sa spele baiatu. nush ce s-o fi ales de el, sper ca si-a luat o nevasta cu atitudine, ca altfel vai si of 😀

  • doarleguma zice:

   Aşa-i, Vera. Chiar cugetam într-o zi legat de o creatură pe care o cunosc vag: de ce are prieteni? Şi de ce vorbesc fetele cu el? Ar trebui să se ridice de la masă şi să plece cînd intră el în bar, dar nu, fetele sînt împăciuitoare. De ce?!

   • Monica zice:

    Știam eu o tanti foarte împăciuitoare care mereu spunea „ e și el copilul cuiva!” ca scuză pentru închisul ochilor și cu direcție către părinții care ni l=au lăsat așa pe Pământ.

 17. vera zice:

  Monica si Legu: atunci, alea care stau cu ei, ii merita. Asta e tot ce zic. Nu e numai vina barbatzilor mitocani si agresivi!
  Da, sigur, e si el copilul cuiva, ca nu s-a nascut prin imaculata conceptziune, si, sa scuzatz ca m-am infuriat, mamica-sa e o vaca! Si tatica-su la fel, tot membru in cireada! Hai, sa fim serioshi, cum ii cresti, asa ii ai!

 18. vera zice:

  Legu, asa este, ai perfecta dreptate. Si, in unele cazuri, rarissime in tzara asta, baietzi crescutzi mizerabil de parintzi, devin creaturi suportabile la maturitate, cind gindesc cu capul lor si au si ceva bun simtz. Dar sa stii ca aici, in aceasta categorie, nu e o mare imbulzeala. Iar in Cehia, nu stii tu.

  Vreau sa stiu, ca nu am vazut nimic: la Praga au iesit romanii la protestele pentru Rosia Montana?

 19. vio zice:

  aim bord. niu post pls. sau o recomandare mijteo. senks!!

 20. vera zice:

  Leguma – Viena leshina si nu vreau s-o am pe constiintza, intre timp, m-am lamurit. Am si vazut, ca un om bun a pus pe Youtube.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s