Sunt o burgheză îmbuibată

Mă gândeam mai înainte că în maximum două săptămâni ar trebui sî-mi ajungă prima comandă (și singura, deocamdată) de pe bookdepository. Și dup-aia m-am gândit: meh (în engleză, cum ar veni. Exersez pentru când vin cărțile). Plus că ieri, înainte de a comanda pe net, am intrat în librăria cu cărți în engleză ți mi-am luat cinci cărți. Cinci de la librărie, patru de pe net, plus câteva miliarde necitite încă în bibliotecă – asta câte cărți face?

 

Nici nu mai știu când m-am chinuit ultima oară să-mi iau o carte și am citit-o de cum am ajuns acasă. Ce face banul din om! Păi când eram în facultă nici cu gândul nu gândeam c-or să-mi stea cărțile necitite prin casă!

 

În liceu nu-mi prea cumpăram mâncare, dar eram superfericită când zicea maică-mea că ochei, pot să-mi iau nuș ce carte pe care băleam (că eram responsabilă și nu cumpăram ca-n codru, de ce bani îmi picau în mână. Întrebam înainte dacă pot să-i folosesc în alte scopuri decât cele declarate inițial – ce copil cuminte am fost! Poate ar trebui s-o rog pe maică-mea să-mi țină banii și acum). Țin minte cum m-am hotărât eu să-mi iau „Rațiune și simțire” într-o dupămasă după școală și-am intrat într-o librărie (care nu mai există, bineînțeles) și, vai!, cartea costa 5500 de lei, nu 5000 cât aveam eu la mine. Și librăria se închidea înainte să apuc eu să ajung acasă și înapoi cu banii. A fost o seară foarte chinuitoare – în loc să citesc o carte nouă m-am dat cu capul de pereți urlând cincizeci de bani!!! Bine, mint. Nu m-am dat cu capul de pereți și nici n-am urlat. Și dacă stăm să ne gândim erau 500 de lei, nu cincizeci de bani. Of, ce prozaică sunt, am stricat momentul artistic. Of.

 

Și mai țin minte cum am primit de la taică-meu în facultate cincizeci de mărci (că așa era pe vremea mea, maică, nu erau euro de-ăștia) și mi-am luat cele două cărți ale lui Kotler (da, bine, scria cam același lucru în ambele, dar aveau studii de caz diferite, na!) și „Crimă și pedeapsă”. Pfuai, ce fericită-am fost! (Și alți cincizeci de care mi-am luat sidiuri cu Phoenix, dar aici vorbim despre cărți, puțină concentrare!).

 

Ar trebui să fac în felul următor: să nu-mi mai iau cărți până nu le termin pe astea. Și dup-aia să-mi iau cu țârâita, pe măsură ce le citesc. Dar pe cine păcălesc eu, doar știu că pot și atunci ce farmec mai are.

 

Ca să vezi, farmecul discret al sărăciei.

 

Păi, da, că n-aveam ce scrie, dar m-a lovit nostalgia de tinerețile mele când mă bucuram de cărți. De obicei de câte una pe rând, că de unde atâtea?!

 

În seara asta termin „Reading Lolita in Tehran” – carte care e de vină pentru unele achiziții de ieri. Am zis să le mai dau o șansă lui F. Scott Fitzgerald (care nu m-a impresionat cu Marele Gatby, dar deloc, dar na, o să mai citesc și Tender is the night, să vedem) și lui Henry James (care m-a enervat cu spume cu Aripile porumbiței de nici n-am terminat-o – cred c-a fost prima carte din viața mea pe care am abandonat-o fără s-o termin – și nici Ce știa Maisie nu m-a lămurit profund).

 

Mai lejer cu ghilimelele că mi-e lene să schimb pe tastatura engleză de fiecare dată. Și mi-e lene și să copipeist.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

122 de răspunsuri la Sunt o burgheză îmbuibată

 1. vio zice:

  aparent trăim în aceeaşi lume, am fost azi pe la Oxfam :> şi mi-am luat doo Kinselle, doo Paul Auster, un Nick Hornby (toate în engleză!) şi un comic cu Simpsons. 🙂 total 10,50 ioro. (de fapt şi una nou neim :))) cu o turcoaică în .de, mie-mi plac de astea izi.)
  şi da, am şi eu mega maldăre :> şi cînd am venit acasă cu paporniţa plină m-am gîndit ah crecă o să am loc şi pentru astea. nu m-am gîndit cînd o să le citesc…

  • doarleguma zice:

   Scoate-mi ochii că tu ți-ai luat șapte cărți cu 10,50 euri și eu am dat cam 60 pe ale mele nouă. 🙂 Voi ăștia din orașele cu Oxfam aveți toate avantajele! 

   ________________________________

 2. vera zice:

  Fruktelina – lasa, tu ia-le, o sa vina si rindu lor. Daca ai unde sa le tzii in conditzii corecte. Si ce e rau, daca ai fost copil sarac, sa faci mici nebunii cu banii, din cind in cind, acu ca potzi? Io gasesc ca te consumi prea tare si itzi faci prea multe probleme. CARPE DIEM, fata, ca nu se stie niciodata…

  vio – bravo, tu vio, ce binem pare ca-i mai spui si tu la fata asta ca, cind cumperi cartzi, problema cea mai mare de care tre sa te ocupi e unde le pui…
  Si ma bucur si ca tu tzi-ai luat azi cartzi, imi confirma ca esti relaxd si ca ai facut decent la scris.

  • doarleguma zice:

   Vera, dacă fac nebunii pe cărți (pe care o să apuc să le citesc peste vreo trei ani, probabil), nu mai am bani de călătorit. Și-mi place și să călătoresc. 🙂 Voi fi mai cumpătată de acum încolo! 😆

   ________________________________

   • vio zice:

    şi marmota învelea ciocolata în staniol…

    • doarleguma zice:

     Sunt, tu. Numai ce-am plasat înc-o comandă și e numai cu 8 euri. Că m-am gândit, în sfârșit, că dacă nu mă arde tare, trebuie să aștept până au reduceri de 50 la sută. Mai bine mai târziu decât nicidată, nu? Pe de altă parte e adevărat că 8 euri + 8 euri + … cine știe câte euri fac!

     ________________________________

 3. miki zice:

  Nah, ca m-ai facut sa ma duc sa-mi numar cartile cumparate si necitite inca: 18 virgine, 4 incepute si lasate balta, ca acuma nu-mi plac si „Sunt copilul amantei” de AM Homes pe care-o citesc acu si nici nu-mi place, nici nu-mi displace, incat citesc 10 pagini in fiecare seara si ma ia somnul :p Aaaa, si vreo 6 carti pe tableta, din care una inceputa acu doo luni la un drum luuuung si lasata de izbeliste. Probabil c-am sa mai citesc din ea pe drum spre Corfu, ca tot am de mers vreo 22 de ore.
  Uitam: azi imi vine o comanda de 6 carti nou-noute, comandate ca mi-a dat un coleg de serviciu un voucher de -20% si n-am putut rezista,, ca acu is șopăholică și de cărți, nu numa de boarfe și papuci. Duamni, ci viață grea desfășor!

 4. vio zice:

  Miki, eşti mic copil cu cantităţile ăstea :)))

  Vera, da, aseară nu prea ştiam ce să fac, că eram prea varză să învăţ (ceea ce totuşi voi face in a minute) şi îmi tot vine în cap o expresie românească pe care am auzit-o relativ de curînd (adică în ultimii ani, da’ nu crecă e 9) şi care crecă mă defineşte maravilioz zilele astea/luna asta: „a umbla ca o găină fără cap”. 🙂 mă refer la zburatoare, nu că vai ce găina sînt eo. 🙂

 5. Monica zice:

  A, ce mi-a plăcut Reading Lolita in Teheran, era să-ți spun să-ți iei neapărat o altă carte dar mă abțin, până îmi dai lumină verde.

 6. vera zice:

  Legu – mda, asta cu calatoritu tentzeleg, si io la fel. De fapt, calatoriile sint ceea ce ma costa cel mai mult, da si o carticica, din cind in cind. Da finca nu mai am unde sa le pun, am inceput sa o raresc major cu achizitziile si sa imprumut more and more de la persoane. Care au si-mi dau.

  Ieri itzi ramasesem datoare cu un mic ajutor la aritmetica (nu stiu ce scoli ai facut tu, da e clar ca la adunare esti cam mediocra). Deci, ma ratrapez azi si uite:
  5 carti de la librarie+
  4 carti de pe net+
  citeva miliarde necitite in biblioteca=
  = n.000.000.009 cartzi in total.

 7. vio zice:

  haha, Vera, le ai cu tabla adunării:)))

  deci dezirez să şeruesq cu Dvs. aceasta (am pus şi pe tuită, da’ nuj dacă se uită cinefa acolşea):

 8. vera zice:

  Fetele, ma simtzesc azi aici cum cred ca e la scoala de duminica, stitzi voi, aia din Coliba Unchiului Tom si alte americanisme din sudul american, cca.1870-1920. Toate smerite, pioase si econoame, sau macar (Monica) Retzinute de la promovarea pacatului cheltuielii, sau ca vio, care cumpara o biblioteca intreaga pentru 15 euro…
  Nu stiu daca poci sa fac fatza… ma strofoc, da nu prea-mi ese.

  Si pun si pentru Legu, ca am vazt ca o chinuieste tema, niste ghilimele, sa fie.
  ” ” ” ‘ ” ” ” „

  • doarleguma zice:

   Mulțumesc, Vera, aveam nevoie de ghilimele, sunt chinul vieții mele când scriu de pe calculatorul de lucru. Și niște apostroafe, te rog.

   ________________________________

 9. vera zice:

  Pusei unu deja.

  Dar, dacatz trebe, voila: ‘ ‘ ‘ ‘ ””” ‘ ‘ ‘ ‘ ”” ‘ ‘

 10. Anne zice:

  ah, legu, iarasi ma recunosc periculos de mult in spusele (scrisele) tale…mai mult nu pot momentan sa comentez, sunt in focurile terminarii unui raport (again), ma intorc la Mr. Powerpoint, dar urmaresc discutia cu atentie. din umbra. ca sa stiti

 11. vera zice:

  Anne – da’ chiar si asha, din umbra, puteai sa-i dai si tu fetei citeva ghilimele si niste apostroafe, ce dzeu, un pica de generozitate.

  Fructine – ia, maica, acileasha, de la mine, ca sint fata buna, din popor:

  ” ” ‘ ” ” „””””” ” ” ” ” „””””” ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ” ” ; ; ; ; ??? !!!!!! cu umlaut si trema nu stiu cum sa fac, scuze.

  Intre timp, citesc Tristram Shandy care n-am citit io cind trebuia (la facultate) si merge tare, TARE GREU! Nu mai am pic de rabdare pentru chestii din alat lume si altzi timpi, ne-a prostit internetu si veatza moderna definitiv.

  • doarleguma zice:

   Mulțumesc, Vera, ești foarte generoasă. 😀 Cu umlaut nu-mi trebuie deocoamdată, cred că nu-s în primejdie să învăț germana în viitorul previzibil.   Și eu m-am chinuit un pic la început cu Tristram Shandy, dar apoi mi-a plăcut. 🙂

   ________________________________

   • vio zice:

    şi io m-am chinuit cu Tristu’ ăla şi l-am lăsat (da’ era cu Umlaute etc.).
    Legu, şi io care credeam că te-ai apucat serios de germană, ca să-mi citeşti besselăru’ nou adaptat Vechiul Testament! :O :O
    poftiţi de luaţi ”””””'”””””” „””” ´´´´´´´´´

 12. Anne zice:

  ia popor ghilimele si de la mine, sa nu-mi iasa vorba ca as fi zgarcita, na!
  „”””” ” ” ”
  ah, de-alea englezesti n-am, sorry
  si daca vreti si umlaute:
  üäö
  si ßßßßß
  hmm… ce specialitati as mai avea….€…$…
  ok, revin, sunt in pana de idei

 13. Anne zice:

  da, da 🙂 iti zic – nu vreau o reputatie sifonata, e o adunare ilustra

 14. Anne zice:

  ah, da – a propos carti imposibil de citit – am incercat sa citesc le clezio (ne amintim – laureat nobel).
  am o rezistenta la „dureri” literare mare, dar la cartea aia n-am trecut de pagina 20. mai bine sug un antibiotic (obicei ramas din copilarie, cand aveam dureri in gat – pac, mi se dadea o penicilina la supt. dar functioneaza, durerile trec destul de repede)

  • doarleguma zice:

   Haha, n-am încercat le clezio, dar chiar mă întrebam cum se poate să mă doară gâtul vara. 😀 Eh, n-am de unde antibiotic, așa că o să-ncerc cu miere.

   ________________________________

 15. vera zice:

  vio, fetele astea e prea culte pentru mine asta seara, Le Clezio, mi-e rau tzatzo! asha ca itzi platesc sec, la videoul tau si I raise it to this (oi fi stiind si tu nitzel poker):

 16. vio zice:

  hau cul iz det! am văzut acu’ pă saitu’ lor că Pink Martini fac iară turneu şi sînt cînd cu China, cînd cu Storm, fuarte tare! deci mă bate gîndu’ să mai merg la un concert de-al lor, da’ nu este chiar la noi în tîrg. zvidem. 🙂
  http://pinkmartini.com/shows/

 17. vera zice:

  Anne, da, succes cu raportul asta si toate urmatoarele, pin’ la sfirshitu anului.Uff! Gata. Asta pot sa o scot de pe lista.

  vio draga, fac Mea Culpa, da nu mai tzineam minte, si, oricum, asta ascultam in momentu cind am scris si mi-a placut ca ne-ai pus cu Romica Puceanu si am zis ca si Yolanda, in felul ei, te ridica de pe scaun, so why not stay in the same mood? Acu, ca zici, da, imi amintesc ca ai fost la conzertu lor si nu mai aveau solista lor standarda, ca era la operatzia de gititza (coarde vocale?) si ai vazut cu o suplinitoare, care te daduse cu rotzile-n sus. E buna gagica ta, dar io tot o prefer pe ailanta, en titre.

 18. vera zice:

  Legumelle – nici daca ai, sa nu dai cu antibiotic, decit daca nimic altceva mai ‘ushor’ nu a functzionat.
  E o prostie/ignorantza (in cazul meu, I learned it the HARD WAY) sa iei antibiotice pentru orice fleac/maruntzish sau chiar chestii mai serioase – care pot fi rezolvate altfel – caci antibioticele ramin (sub nush ce forma) in organism, se acumuleaza in timp si creeaza rezistentza la urmatoarele antibiotice pe care o sa le iei, in sensul ca ori va trebui sa iei antibiotice mult mai tari, ori vei fi ajuns la un grad de rezistentza la antibiotice, ca nici unul nu va mai functziona.

  DA CU MIERE, Ceai de coji de nuca, ceai de ceapa. Traisca NATURA!

  • doarleguma zice:

   Vera, nu obișnuiesc să servesc (lemn, ura!) antibiotice decât dacă zice medicul. Și cu răcelile nici nu mă duc la doctor, deci nu-i dau ocazia. 🙂 N-am mai auzit de ceai de coji de nucă, iaca aflu acum.

   ________________________________

  • Anne zice:

   da, asta am invatzat si eu, dar mai tarziu. in ignorantii ani 80 in Ro se dadea cu antibiotic la tot.
   altfel Traiasca natura, ole!

 19. vera zice:

  Legu – Principiile Marketingului, Managementul Marketingului?

  Daca da, atunci avem implicatzii grave. Adica, cum nu stii dta sa faci adunari simple, cum e 4+5+n miliarde?
  Saraca, saraca – da ai dus si dta coshuri cu fructe si peschesuri, ca sa te treaca la egzamen. Ceea ce, orishicit, nu e frumos si ne explica starea Dvs. de pauperitate. Care este falsha, tu crezi ca n-ai bani, de fapt ai, da nu stii sa-i numeri.

  • doarleguma zice:

   Uite ce-am găsit eu în spem.

   Dar de unde rezultă coșurile cu fructe și peșcheșurile, Vera? Așa eram noi, mai săraci cu duhul, ne treceau profii de milă. 😀

  • vio zice:

   Vera,
   tot timpu’ îs contrariată de espresia ta cu coşurle de fructe. aşa era moda la Bucureşti? 🙂 că io la Iaşi nu o cunox :d

 20. vera zice:

  Mme Pastirnac, asta e buna, tre s-o-nvatz, ca s-o plasez la momentu oportun: ‘nu obisnuiesc sa servesc’. Stiu io citeva persoane care o sa faca stop cardiac si anevrism cerebral, cind or sa ma auza. Altfel, brava, ma bucur sa aflu ca nu iei antibiotice la orisice stranut.

  Anne, si tu la fel. E drept ca aici asa era pe vremuri, motiv suplimentar sa nu mai adaogam la raul care e deja facut.

  vio, io astept sa vaz cind mai cazi prada lui BB.

 21. vio zice:

  BB ez in Benjame~?

 22. vera zice:

  Ma, vio, vezi cine e fata desteapta si de bun simtz? Mme Pastirnac, aka Leguma.
  Pai, io nu stiu de cita vreme te stie ea, dar vad ca nu prea e un secret amoarea ta fatza de Benjamin – nu ca ar fi fiind ceva reprobabil.

  Mme Pastirnac aka Fructelle – ma mira destul de tare ca nu ai gasit nimica agreabil la Scott Fitzgerald, fetele in general apreciaza Marele Gatsby, poate ai cam depashit virsta si nu mai esti suficient de romantzioasa pentru asta.

  Dar Henry James NU SE POATE. E un scriitor atit de interesant, scriitura lui are coduri de descifrat pe atit de multe planuri, ca si daca nu itzi place approach-ul sau povestea in sine, felul in care o face este un extraordinar exercitziu si challenge mental. Trebuie sa mai incerci, sa recitesti ce ai citit, eu recomand Portretul unei doamne si The Ambassadors.

  • Anne zice:

   subscriu, vera.
   legu, corul din off cere: mai da-i o sansa lu’ henry!

   • doarleguma zice:

    Îi dau, îi dau. 🙂 Și am mai citit ceva carte din tinerețile lui și și aia mi-a plăcut (deși nu-mi amintesc acum exact care :D).

    ________________________________

  • doarleguma zice:

   Vera, eu n-am fost niciodată romanțioasă, dar, ai dreptate, am citit Marele Gatsby mai la bătrânețe (după 25 de ani, cred).   Cât despre Henry James, citesc acum Washington Square și-mi place foarte mult. Dar e o carte mai de tinerețe, dup-aia devine prea celănging pentru mine. De unde să știu eu cum s-a uitat ea la el? Și ce a înțeles el de acolo? Păi, ce, eram cu ei în cameră? Știam eu tot ce-au vorbit evăr până-n momentul ăla? Eu aici am lăsat baltă Aripile porumbiței. 😀

   ________________________________

  • vio zice:

   Vera,
   da’ nu s-a şters nemica din Vio + BB = LOVE!!!! este cum să zic tatoat pe coraszon!! 😀
   mai am: Vio + BB = FOREVĂĂĂĂ!!!

   deci io ampresea că nu am citit pe nimerică din autorii englezi. a, ba da, pe Kinsella, se pune? =))))))) ah da, şi Tony Hawks!!! (ultima mea fantezie fu cu Tony Hocs, sorry BB!!!) :)))

 23. vera zice:

  Frukty – voila:
  1. http://www.gandul.info/magazin/cele-mai-frecvente-5-leacuri-babesti-contra-racelii-si-gripei-5072803
  2. http://jurnalul.ro/viata-sanatoasa/terapii-complementare/tusea-trece-cu-ceapa-289269.html

  La mine acasa nu se facea ceai din coji de nuci verzi, ci din cele coapte, maronii, tari, alea pe care le stim cu totzii – alea standard. Eu gasesc ca sint remedii mai eficace si mult mai sanatoase, caci nu bagi chimicala in organism, si, pentru tine in mod special (dar si pt. altzii), nu costa aproape nimic. Da, costa efortul sa faci ceaiul, dar, in timp ce numeri catralioanele de cartzi necitite, pui si tu ibricul cu apa la fiert, ca n-o fi chiar muarte de om!

 24. vera zice:

  Miscellanous – TUTUROR, ca e talmesh-balmesh (Monica) in cap.

  vio – apreciez mult ca esti fidela lui BB, atit in zona eterica si sufleteasca, cit si in cea a lui Gutenberg (inscrisul de pe corazon, cu litere de foc!), bravo.

  Mie mi-a placut mult Brigeta Jones, si nu prea mi-a placut Pride and Prejudice – in film, mai ales si – HORROR, sa nu ma scalpatzi – nu mi-a placut scumpetzenia de Colin Firth (si nici Lizzie) in aceasta peliculina.

  Jane Austin absolut merita sa fie pe bancnota, de i-ar fi gasit un portret in care sa nu aiba asa o mutra purcelina si prosteasca…mi-ar fi placut mai mult.

  Mme Pastirnac

  • doarleguma zice:

   Mie mi-a plăcut Lizi în serialul bibisi. Cu Gein n-am prea înțeles care era faza, că-n carte scria că era frumoasă pe când în film Lizi arăta mai bine. M-a enervat în schimb Lizi a lui Chira Naitli (ce bine-i să scrii fonetic, nici nu mai trebuie să gugălesc). Ce feministă și băiețoasă era – mi s-a părut o abordare foarte politicăli corect.

   ________________________________

 25. vera zice:

  Iar m-a tradat sistemu’, scuze!

  Mme Pastirnac – pai, despre ASTA ziceam. Ca HJ in felul cum zice, de fapt itz da cam toate detaliile ca tu sa deduci corect cum s-a uitat ea la el si de ce a eshit dinsu din camera. Toate par complicate si obscure, dar e un joc (putzin pervers, consequently interesting) and it is A CHALLENGE. Daca stii bine englezeste, citeste-l in original, ca mai ai si alte indicii, care se pierd in romana (aliteratzii, chestii).

  Washington Square mi-a placut atit de mult, ca, cind eram la NY, m-am dus cale de 1 ora, ca eram in capu allalt al Manhattanului, pe un frig de -20 de grade, sa vad locul. Iar vintul ma ridica pe sus, care nu e ushor, considerind ca am o greutate overueita, plus cizmele, fularele, paltonul si restu de recuzita de iarna.

  • doarleguma zice:

   E adevărat că am citit Aripile porumbiței în română, dar să știi că m-am întors de câteva ori, când era prea obscur, ș-am citit din urmă să caut indicii. Totuși n-au fost suficiente pentru mintea mea superficială. Chiar crezi că-n engleză e inteligibilă cartea? Cred c-o să-ncerc cu A Room with a View (că tot mi-ai recomandat-o) să văd dacă merge treaba.    Cum a fost WS? Mai arată ca-n carte?

   ________________________________

 26. vera zice:

  Frukty – si mi-a placut MULT micutza referintza culturala a farmecului discret si rapelul ei in titlu.

 27. vera zice:

  Legu – vezi? Mintea mea asha lucreaza (dar eu am citit citeva MII de romane politziste). La fel itz trebe si la HJ. Nu stiu daca WS e la fel, este in unele chestii si nu este in altele, oricum, feelingu nu este acelashi cu ce itz imaginezi cind citesti.

  vio – era un film celebru al lui Bunuel si Leguma s-a jucat – elegant si discret – cu titlul lui.

  • doarleguma zice:

   Dar eu nu vreau să citsc mii de romane polițiste. 😦 Am citit Agata Cristi, n-ajunge?

   De asemenea, vai, Vera, toată am roșit – dar am recunoscut că a fost o coincidență, de unde și discreția. 😀

 28. vera zice:

  vio, fii atenta. Titlul il vezi, da? In text, undeva, fata zice despre ‘farmecul discret al saraciei’, deci, daca stii, referintza culturala cu trimitere a „Farmecul discret al burgheziei” este fara echivoc. Si rapelul dintre asta si titlu, da?

 29. vera zice:

  Mme Pastirnac – am mincat un mar verde, ca cina, si acu ma doare stomacul. Macar nu mi-e foame sau pofta de ceva. Ma duc sa vaz un film, ceva.

  Draga, nu stiu daca Agata Christie itz ajunge, itzi dai seama ca fiecare creier e altfel. Pe mine romanele politziste m-au invatzat sa fiu atenta la orice detaliu, oricit de insignifiant si sa gindesc strategic (tata, dragul de el, spera ca cu shahul, dar asta nu prea a mers grozav). Pentru HJ, ce e important este sa fii atenta si la detaliile de substantza si la cele de forma, ca el itz transmite informatzie pe ambele cai. Dar e greu de citit, e adevarat si e un joc de deductzie, de aia am pomenit romanele politziste. Dar si cita satisfactzie si alifie pentru ego.

  • vio zice:

   despre şah, căci despre cărţi io am terminat!!, mă credeam io o mare jucătuare şi am jucat cu P. o partidă la-nceputu’ relaţiei nuastre, după ce io mă antrenasem şi bătusem nejte mojnegi de la o crîjma une lucram de le sunase apa-n cap, acuma smă scuzaţ de puriteţea esprimării, ei jucînd seară de seară şi io nu mai jucasem de ani şi ani şi jap, am măturat cu ei pe jos, deci în formă fiind, am zis ia să vedem ce poate şi muşchii lu’ băeţaşu’ ăsta, P., crecă m-a loa şi gura pe dinainte cum am cîştigat eo nejte concursuri judeţene chestii, ce mai, o Elisabeta Polihroniade în devenire, aşa, deci P. m-a bătut măr şi am fost foarte foarte ofilită şi dat fiind că planul meu era să-i fac cadou copilului nostru comun talentul meu la şah, s-a rupt filmul, acu’ mai am la oferta numa’ amor pentru pisici. am zis.

 30. vera zice:

  vio draga, nu fii nefericita. Daca judeci la froid, nu conteaza – daca copilu primeste talent la shah – de la care dintre genitori vine: existentza talentului copilului conteaza. Tu, numa daca ieshti firoscoasa mortal, tzii ca anfantu sa ia talentu TAU la shah si nu pe cel al lui P.

  Si, vorba Pastirnaceei, ii vorbesti copilului doar in ivrit, de mic, sa vezi ce trilingv o sa fie (ca mai bagi si romana, ce dracu’, si P oricum ii zice in Doici), poliglotzenia e asiguree. Dupa nastere, la vreo luna-doua, asha, ii faci tatuaju cu XXXX+BB=LOVE FOREVER si porma itzi petreci ani si ani de distractzie, in observarea nostimadelor care se intimpla cu tatuaju, pe masura ce copilu creste si pielea se intinde. Cred ca e un program maternel destul de sustzinut si nu ai ce satz reproshezi. Mai intii, totushi, termina egzamenele.

  • vio zice:

   vai de mine, Vera, să-m tatuesc infantu’, ay ay ay :).
   da, o să-i zic în dulşili glas moldovinesc, căci pe ăla-l ştie mumă-sa. da deci să schinbăm topicu’ şi să revenim la egzamene, da, căci ele este pe tapet. :-s

  • vio zice:

   haha, io aici citisem să judec la Freud şi tu ziceseşi la rece pă franse ahahaha

 31. deci da: 100 de comentarii. al meu e 101, total off topic 😆

 32. vera zice:

  Vienella – dupa ce ca absentezi (deocamdata nemotivat) de zile-n shir, intri si nici nu participi la conversatziune… Pai, frumos itz shade? Atita lene…zau…urit!

 33. vio zice:

  peesee, vezi c-ai trecu de 100 de comenturi şi cleentu’ nostru, stăpînu’ nostru, bagă marfă! :D:D
  mersi, iur tu caind :))

 34. Anne zice:

  deci revin, ca sa contribui la talmes-balmesul general: mie mi-a placut ca si carte sense & sensibility, si m-am dat tare in vant la vremea ei si dupa ecranizarea din ’95.
  vio, discutiile cu tema „copilu'” au un punct de plecare concret, sau sunt la modul general :)?

  • vio zice:

   Anne, la modu’ foarte general, fincă despre cărţi nu mai aveam ce să zic, da’ noroc că zicese Vera ceva de şah şi-am zis ia să vă împărtăşesc din marile probleme ale omenirii. 🙂
   gata rapoartele??

 35. Anne zice:

  ah… rapoartele…
  da, cel mai nasol (care mi-a mancat noptile in ultima luna) l-am terminat acum o saptamana.
  iar pe cel mai … simpatic (la care am lucrat in ultima saptamana) tocmai l-am trimis la corectat.
  asa ca pot sa plec aproape linistita 2 saptamani in concediu, incepand de maine. ceea ce chiar intentionez sa fac 🙂

 36. Anne zice:

  felicitari ptr 1, vio, aim rili imprest. rili. mai ales ca limba respectiva mi se pare nevorbibila (greu cuvant)

  legu, sper ca e ok ca folosesc aici spatiul tau privat in scopuri straine (adica ptr felicitarea altora decat autoarea blogului)

  • doarleguma zice:

   Bineînțeles, Anne, Vio merită felicitări pe toate blogurile posibile. 🙂

   ________________________________

   • vio zice:

    fetele, sînteţi nebune. :)) (în cel mai minunat sens cu putinţă!)
    mersi bocu, limba e în continuare nevorbibilă, a trebuit să citesc şi să traduc oleacă la oral, da’ n-am zis nimica de la mine. de 3 ori pe săpt nu ajunge deocamdată. iar de la anu, ok, din semestru următor, facem doar o oră parcă. restu fiecare pe barba dumisale.

    concediu magnific! mergi la reduceri la pantofi în suit .ro? 🙂

    • Anne zice:

     planuiti sa mergeti in Israel? eu chiar as avea chef sa vizitez tara, cred ca e fff frumoasa, dar bombele ma cam sperie.

     • vio zice:

      aş vrea şi eo să merg la un curs de limbă, bine, aş şi vizita-o oleacă :). da-mi tremură şi mie nădragii cînd mă gîndesc la diverse. on the other hand, nici măcar la bulgari nu mai eşti în siguranţă. nu ştiu cine zicea că doar la greci ce mai poţi mere fără grija bombiţelor, da’ orşicîtuşi, ăia au criza şi grevele şi restu’.
      so, io visam să merg vara asta în Israel, dar dat fiind că e deja vară, pot s-o atîrn în cui doleanţa. acu’ mă gîndesc că ar fi f mişto să merg prin febroarie-martie. că nu leşin după călduri. 🙂
      acu’ toată catedra de la faculteu e plecată de ieri la nuj ce conferinţă mondială nebunii. şi un coleg de la serviciu a plecat azi pen 6 săpt. a, da, şi Rosh Hashana e curînd şi mai toată lumea care are de mers, pleacă acu.

 37. Anne zice:

  din pacate nu.
  de fapt nu stiu de ce zic din pacate, fiindca merg aici:

  ceea ce e ok.

  desi reducerile – da… one cannot have everything.

  • vio zice:

   lucs vevy nais locuşoru’ ăla! şi io mi-am luat încălţări din Madrid, chiar spanioleşti, so, cine ştie peste ce surprize o să dai! enjoooy!

 38. vera zice:

  vio, fara intentzii rele, itzi spun de la obraz: NU AI DREPTATE.
  S-au facut peste 100 de comentarii, pentru ca avem noi limbaritza si preferam sa socializam asa, decit fiecare cu prietenii sai, in orashul in care traieste, cu ieshit din casa si oarece efort.
  Nu e vina Legumei si, chiar si daca ea ar fi motivul atitor comentarii, cine sint eu (sau tu), sa o tormentez/i pretinzind alt post? Tu si mai putzin decit mine, daca ne gindim cum luni de zile intru la tine si NIMIC – si nimeni nu te preseaza…
  Fii doamna.

  Legumitzo, scrie cind ai chef, fata. Da, desigur, sa nu ne tzii cu lunile. In ce ma priveste, in afara de suzi si vio, oricine mai scrie o data la 3-5 luni e cineva de care ma despart, asta ie.

 39. vio zice:

  pi, Vera, dacă n-ar fi netu’, io trăex în sistem de mănăstire de mai bine de-o lună juma, la leguma m-e speranţa! chiar aşea, în tinpu’ ăsta, afară de mîncat, dormit, Căselu’, faculteu, serviciu, doo aspiratuare, doo ture de spălat rufe, pot spune că m-am relacsat cu: doo concerte, o party scurtă şi un talcioc la mare viteză, se tu. aşa căci sper căci i-am estras legumei o lacrimă (haha!) şi-am înduplecat-o să mai scrie :D, căci da, ai nid ecşăn. adevăru’ este căci tot am frecat-o intens pe net, da’ noroc căci nu se-ntînplă mare lucru, mare noroc, iar mîine şi poimîine m-an hotărît să dezactivesc wirelessu la leptop şi mai intru să trag o căutare intensă în wikipedia la viteză plus saiturle mele obijnuite, într-o pauză aşa.
  status pen egzam: 125 paj de citit dintr-o carte, 431 de pag de curs (format pepeseu, da orşicîtuşi), din care din untimele am citit 114. pfai. şi la materia a doa am alte diverze chestii, da’ mai puţine, da’ de toceală, gen transformări cu numerele ebraice (o plăcere), cum se prescurtează capitolele Bibliei (VT), transcrieri fonetice, un parfum.
  crecă an scris ca să vă spariu, da’ mai mult ca să-m mai ordonex olea gîndurle, că nu prea mai ştiu une mi se află creerii.
  alor nuapte buonă şi mersii de răbdare!!

  legu…, ;)!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s