Şi despre maimuţe

Am acum o obsesie să ajung la 100 de postări până face blogul un an. Sper să mă lase obsesia asta ca să nu m-apuc să scriu aici chiar toate tâmpeniile doar pentru 100 de postări. Eh, om vedea. Dacă scriu chestii mai jenibile decât de obicei, măcar ştim de ce.

 

Aşa. Şi este o pildă cu nişte maimuţe care sunt ele întro cuşcă şi-n cuşcă e o scară şi desupra scării o banană. Şi de câte ori vrea o maimuţă să se suie pe scară să ia banana îngrijitorii stropesc toate maimuţele cu apă (sau ceva. Nu mai ştiu exact, dar oricum ceva inconfortabil). Aşa că nici una nu mai îndrăzneşte să se suie pe scară. Ba chiar, când e introdusă o maimuţă nouă în grup cele vechi n-o lasă să se urce pe scară. Şi experimetatorii tot introduc câte o maimuţă nouă şi scot câte una veche până nu mai sunt decât maimuţe noi şi totuşi nici una nu se suie pe scară în virtutea tradiţiei.

 

De unde oamenii care descoperă pilda asta (că e descoperită încontinuu – mari sunt cotloanele interneţilor) deduc că trebuie să cercetezi tot că poate sunt doar obiceiuri care nu mai au bază practică – faptul că aşa trebuia făcut cândva nu înseamnă că nu s-au schimbat datele problemei. Pe principiul „I tried keeping an open mind but my brains kept falling out” decât că pe ei nu-i deranjează că le flutură creierul. Rezultă de aici că mă enervează oamenii care contestă tot fără să se obosească să vadă întâi dacă e vreun bai. Adică ajungi să trebuiască să-i convingi tu că nu trebuie schimbat ceva în loc să îţi dovedească ei ţie că trebuie schimbat. Că oamenii ăştia cu mintea deschisă nu par foarte riguroşi pe principiul „hai să vedem ce se-ntâmplă dacă schimbăm”. Păi nu mai bine ne gândim să vedem care ar fi efectele decât să schimbăm şi apoi să reparăm buba? Nu, cum poţi zice aşa ceva?! N-ai mintea destul de deschisă.

 

Adevărul e că noi nu suntem maimuţe şi nici nu prea avem îngrijitori pshiopaţi care să arunce cu apă pe noi. Aşa că putem prevedea efectele schimbărilor. Să nu mai vorbim despre faptul că nu suntem maimuţe şi deci putem vorbi. Comunica de-a dreptul, cum ar spune oameni cu mintea mai deschisă decât a mea.

 

Sunt foarte pasiv-agresivă și neculă.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s